Punct înaintea acului
date. 2020
city. Timisoara
ceramics and multimedia
Proiectul propune o reevaluare a cauzelor și efectelor proceselor de dizlocare: dezumanizare, persecuție, relocări forțate, sărăcie, boli, pierderea tradițiilor, lupta pentru supraviețuire, excludere socială, căutarea unui refugiu. Componenta ceramică urmărește în reprezentare firul unor minimalizări și exagerări caracteristice deportărilor în Bărăgan. Lipsa de importanță a vieții umane și anularea drepturilor indiferent de vârstă, prin excesul de zel sau frica unor activiști. Amprentele tălpilor celor deportați sunt realizate din lut ars la temperatura de 1200 grade Celsius și reproduc prin dispunerea intr-o într-o simetrie armonică, desenul unui motiv din broderia cămășilor bănățene, mărit la scară de patru sute cincizeci de ori. De la tălpi se poate naviga prin coduri QR în mediul online spre înregistrări audio ale poveștilor spuse chiar de către cei deportați și se pot reconstitui 5 portrete. Înregistrările sunt amintiri personale, povești de viață care implică aproape involuntar participare emoțională și imaginativă. Din toate aceste Vederi din Bărăgan transpare un secret al supraviețuirii prin conviețuire, prin ajutor reciproc și prin legarea prieteniilor dar și prin alte lucruri care ramân cumva nespuse. "Nu știm cum am supraviețuit", este ceea ce menționează aproape fiecare în treacăt și dacă simți un moment în care poți zâmbi, primești mai mult... de dincolo de realitatea deportărilor, protagoniștii celor cinci povești reușesc să aducă în prezent emoția și bucuria lucrurilor simple.
Punct înaintea acului este considerată cea mai simplă cusătură ornamentală, efectul ei fiind determinat de mărimea pasului, de volumul țesăturii luat pe ac și de natura firului utilizat. Se folosește în majoritatea broderiilor tradiționale românești.
Proiectul Punct înaintea acului a fost selectat în cadrul apelului de propuneri de proiecte Cămine în Mișcare 2020, organizat de Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii și Asociația Prin Banat.
Cămine în Mișcare este un proiect oficial Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, realizat în anul 2020 cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. Mai multe detalii: www.camineinmiscare.ro